Видови силициум нитрид

2021-06-04


Видови силициум нитрид
Бидејќи својствата на материјалот силно зависат од методот на изработка, силициум нитрид не може да се смета како единствен материјал. Трите главни типа на силициум нитрид се:

Силициум нитрид поврзан со реакција (RBSN)
Топло пресуван силициум нитрид (HPSN)
Синтерувани силициум нитриди (SSN)
Силициум нитрид поврзан со реакција се прави со директна нитридација на набиен силициум во прав, и поради тешкотијата да се обезбеди целосна реакција, тешко е да се постигне висока густина на компонентата. Вообичаените густини се во опсег од 2300 - 2700kg.m-3 во споредба со 3200kg.m-3 за топло пресуван и синтеруван силициум нитрид. Поголемата густина им дава на материјалите HPSN и SSN подобри физички својства и значи дека тие се користат во апликации со поголеми барања. Нитридацијата произведува само мала промена на волуменот, што значи дека RBSN компонентите не треба да се обработуваат по изработката и сложените форми во близина на мрежата можат да се произведат во една фаза на процес.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy